Followers

Monday, 20 October 2014

05:37AM

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

05:37AM. 

Rasanya ni entry terawal pernah wat untuk slot ni. Terawal pula kami hari ni. Satunya bangun awal la. Kedua. Siap cepat. Dan ketiga gerak cepat. Elok sampai di stesen bus pun si kecil masih lagi sedap tidur. Kesiannya lah kan. 3x tidur diganggu semalam masa bersama saya. Mulanya dengan suara asing. Kemudian sebab nak sampai cepat dekat ummi, walau yang petang balik kerja tu agak lambat juga kami gerak. Tapi masih juga la dalam waktu tidur dia. Maafkan abi ya yayang. 

Ahad semalam. Biasa. Tapi masih luar biasa. Apa yang luar biasanya? Sebab seorang abi ada bersama satu bidadari kecil dan bidadari besar yang dipinjamkan in advance didunia ni. Semestinya ianya luar biasa bukan? 

Mula hari dengan menghantar ummi. Kemudian pulang. Anak hari ni tidur sampai 3x. Petang nya pula. Waktu memilih kasut. Saya ni sememangnya sangat cerewet bab memilih ni. Tambahan pula yang nak keluarkan duit banyak ni. Tengah hari dah jumpa yang kenan di hati. Kat city plaza. Tapi belum puas hati sebab nak tengok lagi di kedai lain. 

Lepas tu bawa baby pergi kedai tu. Kat kedai promotor ikut ja kami nak kemana. Depan ke belakang. Satu saya puji dia serve dengan sangat baik. Satu satu dia jawab persoalan saya dan juga penerangan tentang kasut. Alhamdulillah la jumpa promoter camtu kan. Tapi dah orang ada isteri kan. Saya tak beli lagi. Nak bawa ummi datang juga. Bagi dia la pilihkan. Baru puas hati saya. 

Petang tu dah datang. Haduhh. Jenuh. Sebab dah janji dengan baby. Petang kita datang abi bagi pakai kasut ya. Habis. Dia bukan sahaja tour satu kedai. Jenuh nak kejar. Siap tlg kemas lagi tu. Jenuh ummi mengejar. Ha. Bab memilih kasut pula. Ingat lebih dari 2 pasang yang saya kenan tak ada stok. Sedih la juga. Sebab saya rasa kaler tu sesuai saya nak padan dengan apa sahaja yang saya pakai. Tapi last sekali. Pilih juga yang ummi ambil ni sebab jam sudah pun pukul 6. Dah lambat nak bawa baby main dekat taman. Tak apalah. Ini pun okay. Warna pebret saya kot. Sampai ummi tegur. Hai abi. Kasut futsal oren. Ini pun oren? Kehlehkehh~~

Sampai taman. Terus mula lari. Baby macam biasa. Sit like a boss. Seronok dia hari ni. Ya lah. Mana tidaknya. Dapat main. Ya lah. Dah janji kot. Sebelum dia masuk tidur petang tadi. Pastu lepas lari bagi dia main dekat playground sekejap dah gerak balik. Sudah jam 7. Senja dah. Tak elok dia ada di luar kan.

Malam keluar juga sekejap. Since ummi nak cari barang buat cheesekut. Juga saya juga salah sebab terlupa bawa baju salin. Akhirnya balik dulu. Saya mandikan anak. Saya mandi sambil ummi siapkan anak. Lepas tu ummi mandi dan kami gerak. Lelaju beli barang. Lepas tu pergi makan dan balik. Dan anak pun tidur buat kali keempat. Sampailah sekarang.... 

Tidurlah arjuna beta, mimpikan yang indah saja, nanti bila kau buka mata, semua tak serupa...

Sunday, 19 October 2014

Tidurlah sayang

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Hari Ahad yang sungguh seronok. Alhamdulillah. Dikurniakan saya lagi satu peluang untuk menjaga tuan putera kecil kami sendiri. Mengasuh dia sebagaimana Ummi mengasuh dia selama saya tak ada. 

Pagi ni. Kami bangun awal. Setelah ummi siap macam biasa, baru dia akan kejutkan saya. Sebelum tu. Masa dia bangun. Dia kejut juga. Tapi kejut minta saya peluk atau pegang si putera tu. Bg dia rasa ada seseorang disebelah. InsyALLAH dia ok. 

Sebaik lepas bangun dan mandi. Naik saja dalam bilik sikecil kami dah bangun. Alhamdulillah. Tak ada pula meragam hari ni. Mood baik sungguh nampaknya. Jadinya saya pun bersiaplah macam biasa. 

Macam biasa lah kan. Nampak muka abi apa lagi. Suruh dukung dia la. Saya tak menolak. Terus angkat. Sekejap ja la tapi sebab lepas tu saya nak bersiap. Dia memahami. Senyap sahaja memandang saya tengah bersiap dan seterusnya solat. Elok dia nampak saya dah di tahiyat akhir. Dia pun sampai. Port pebret la, atas riba saya. Saya biarkan dia. Belum sempat saya doa pun dia bangun. Sambung main.

Kami teruskan perjalanan. Balik Alor Setar. Terus sampai ke pejabat ummi. Hantar ummi. Dia pun masih okay. Sampai ke rumah. Alhamdulillah. Elok depan rumah. Masa saya tengah dok buka pintu. Saya suruh dia duduk dalam kereta. Tahu apa dia buat? Dia buka plastik kueh tu dan ambil satu untuk dimakan. Saya biar tapi sebelum tu saya gigit dibahagian yang keras supaya mudah putera saya ni makan. 

Lepas tu masuk dalam Rumah apa semua. Saya kemas dan angkat barang barang letak pada tempatnya. Layankan dia main sekejap. Sampai kira kira pukul 9 dia tunjukkan buai pada saya. Saya faham. Dia dah mengantuk. Dia nak tidur. Terus saya buaikan dia. X sampai 10 min saya rasa. Mata pun pejam dalam iringan zikrullah tu. Syukur alhamdulillah. 


Since dia dah tidur saya buat hal saya la. Teringat pula nak rakam lagi selamat tidur buat dia. Lalu saya cari handphone yang satu lagi, earphone untuk mulakan kerja. Saya pun buat. Tapi elok lepas rakan. Dah send dekat ummi, waktu saya nak buat versi lagi. Tersilap tekan. Terus buka mata tuan putera tu. Gamaknya kan terdengar suara asing dalam rumah, terkejut. Dia pun jaga. Tak mampu nak buat apa apa dah la selepas dia bangun. Saya biarkan dia bermain. Kemudian saya mandikan dia. Elok lepas mandi saya beri susu sebab nampak dia mencari susu. Lepas habis saya lepaskan dia terus bermain. Pastu nampak muka meneran. Okeh faham dah. Dia nak buang air besar. Senyum saya. Pandai dah sekarang. Nak buang air besar walaupun berpampers. Dia mesti akan duduk bertinggung sambil meneran. Elok selesai saya angkat dan salin dia. Kemudian biar dia bermain lagi. Sampai dalam pukul 11 macam tu. Dah dia buat perangai lagi. Saya beri makan tak mahu. Apa pun dah tak boleh. Perlahan saya angkat. Letak dalam buai dan beri susu. Syukur. Setengah jam selepas tu tidur lagi. 


Jam 12:30. Saya siap dan angkat dia masuk kereta. Masa untuk makan tengah hari bersama ummi. Saya dah siap tengok tengok mata dah buka besar. Dah jaga rupanya tuan putera kecil kami. Saya angkat juga. Masuk dalam kereta. Senyap sahaja. Sampai jumpa ummi pun masih sangat behave. Selesai makan. Hantar ummi. Saya bawa dia jalan sat. Cari kasut saya nak pakai. Kemudian jenguk sekejap dinasor trex kat sebelah opis ummi tu. Then balik rumah. 330 kot sampai rumah. Salinpampers dia. Lepas tu tengok dia main. 

Lepas tu saya pergi dekat. Saya angkat dia. Beritahu dia sayang, abi nak cakap sikit ni. Petang ni abi nak pergi jogging. Sayang tdo dulu boleh tak? Satgi sambil jogging tu sayang duduk la atas beskal sayang. Tahu apa dia buat? Dari duduk. Dia bangun. Dia tunjuk buai. Saya angkat dan masukkan dalam tu. Sekejap ja dah lena. Sebak pula saya. Bijaknya sikecil ni. Sebak saya sebab terasa banyaknya masa dia membesar yang tak ada bersama saya. Ummi reply msg saya beritahu. Ala. Dia memang membesar depan abi la. Kan tiap hari ummi cerita kat abi. InsyALLAH tak lama ja. Tahun depan insyALLAH abi sendiri yang ngasuh anak kita ni. 

Ya. mudah mudahan. Ya ALLAH. Mudahkan la kami mencapai cita cita kami ni. Amin yarabbal alamin. 

Friday, 17 October 2014

Takdak..

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Semalam si kecik saya tu balik. Saya sampai depan rumah. Dia pun tunggu depan pintu. Lepas tu dia panggil saya. Tak sempat sempat suruh ummi buka pintu. Lepas tu terus kiss saya. Peluk. Kemudian ajak jalan jalan naik moto. Saya pun memang dah plan dah nak bawa dia jalan. So saya solat sesiap dekat office baru balik. 

Atas moto tu macam biasa. Seronok la dia tu. Sambil sambil cakap. Gamaknya nak beritahu apa yang dia nampak kot kan. Pastu tahu apa dia buat? Dari tangan dok pegang besi side mirror tu. Dia angkat tangan saya pada handle. Ohh nak pegang handle . Adehhh la anak..

Habis pusing tu. Elok sampai rumah Ummi tanya. Amboihh.. Jauh bawa anak pusing. Senyum ja la kami dedua. 

Dalam rumah tu. Masuk ja terus tunjuk kat tv tu. Suruh Tokma dia buka tv. Konon nak tengok sangat. Yang lawaknya pergi capai control lepas tu tekan tekan la nak bg tv tu ON. Terus la ummi ambil on TV dia tu. 

Sekejap ja dia dengan TV dia. Lepas tu dah nak main merata. Lama lama kan. 


Dia dah boring dengan apa yang dia pegang. Dah bosan tengok Tokma dia buat karipap, mula lah nak naik tangga. Masa nak naik tangga tokma dia nampak. Suruh dia pergi depan suruh tengok kot kot wan dan balik. Dia pun bergegas ke depan. Pastu dia patah balik. 

Takdak..

Terus kami tergelak. 

P/s: Mujur tak lama lepas tu wan pun balik. Hihihi

Buta+Pekak+Bisu=CINTA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...