Followers

Thursday, 24 July 2014

Cerita Mask

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Dua hari lepas. Mama ingatkan saya. Suruh pakai mask. sebab jerebu yang makin teruk. Jadinya saya pun semalam
Ambillah mask tu dan pakai masa nak pergi kerja.  

Masa tengah bawa moto saya perasan sesuatu. "Pakai mask tu boleh menyebabkan jerebu jadi makin teruk"

Saya pun share menda ni dengan kawan kawan saya. Habis keduanya pelik. Tanya saya balik. Hishhh takkan la. Macam mna  boleh jadi macam tu!??

Last saya pun cakap. Pernah pergi depan cermin tak lepas tu buat macam ni? (Kata saya sambil hembus hembus tapak tangan sendiri)

Dah. Tergelak mereka. 

Hihihi. 

Wednesday, 23 July 2014

Apabila #FatehUwais jadi driver

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Hujung minggu lepas bawa isteri dan anak jalan jalan ambil barang. Since orang yang ditunggu macam lambat. Kami singgah dulu kat kedai barang baby ni. Kedai Manjaku. Berdekatan Amanjaya Mall Sungai Petani. Memula excited gila saya masuk kedai tu. Besarnya lah kedai dia. Cantik. Dah mula la berangan angan. Mana la tahu satu hari nanti kan? Saya dan isteri adalah owner untuk kedai macam ni 1.  Seronoknya lah. 

Ohh ya. Bila dah masuk tu. Mula mula saya dukung ja si kecil ni. Tapi tahu ja lah. Orang baru reti berjalan. Nak turun ke bawah sahaja kerjanya. Saya mula buat tak tahu. Tapi lama kelamaan macam kesian pula. Dah saya ambil kasut dan pakaikan. Bagi peluang dia pusing pusing.

Tapi lagi kesian jadinya. Since kasut yang dia pakai sekarang kasut untuk pre-walk. Kasut tu tapak dia licin. Dah satu hal plak nak pegang tangan dia takut tergelincir si budak tu. Last, tak sudah saya letak dia depan kedai tu. Ada macam kereta dan keretapi mainan tu. 


Muka eksaited gila mula mula tu. Pestime kan dapat jumpa menda macam ni. Lagi satu ada steering. Saya pernah cerita kan betapa sukanya dia dengan steering. Happy gila nampak dok pusing steering tu. 

Selepas bagi main keretapi. Saya pindahkan dia ke sebelah. Kereta plak. Hat ni memang geram betul tengok dia. Muka sonok sangat.



Ahaha. Kan? Tengok betapa berserinya muka dapat main. 

Tapi bila dia dah boring. Tau apa dia nak wat? Dia berdiri. Keluarkan kaki dari kereta pastu panjat nak pergi ke keretapi tu. 

Dah satu hal lagi plak.. Uwais Uwais... Hihihi

Tuesday, 22 July 2014

Fateh Uwais ni buat UmmiAbi sayu ja tau~~

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Fateh Uwais ni buat UmmiAbi sayu ja tau~~

Anak dah masuk 10 bulan lebih. Sekejap sangat rasa. Sebagaimana cepatnya kita rasa kita berpuasa. Dan sekarang mendekati akhir ramadhan. Sedih kenangkan ianya akan pergi. Tinggalkan kita untuk ramadhan depan yang belum pasti. 

Dalam kecepatan ni. Semakin hari semakin cerdik si kecil ni. Dan semalam buat Ummi menangis kerana keletah si kecil tu. 

Masa tu Umminya call saya. Sebenarnya memang tetiap hari kami akan cakap telefon. Kata umminya kalau rasa segar. Tapi letih tak mahu tidur. Cukup mujarab gunakan telefon untuk call saya dapatkan feel mengantuk tu. Ummi la kata saya tak tahu. Hihi 

Ohh ya back to d story. Elok elok sahaja dengar suara saya. Anak terus ambil telefon tu. Cium cium telefon tu. Kata ummi dia rampas telefon untuk buat macam tu. Lepas cium dia peluk pula telefon tu. Pastu dia cium balik. Umminya dah bergenang air mata tengok apa anak buat tu. Saya pula sayu. Terkedu bila tahu itu yang dia buat. Saya pujuk anak. Katakan padanya sabar ya.lagi berapahari baliklah dekat saya, lagi minggu depan saya cuti satu minggu. Dia pun bercakap cakap dengan saya. Kata ummi nya lagi boleh jadi anak rindu saya. Sebab dia langsung tak mahu nak duduk dalam bilik. Nak duduk luar ja. (Selalunya saya kalau ada sana memang suka duduk luar bilik. Ada ruang yang luas untuk anak bermain dari bilik yang kecil dan sedikit brkuap tu)

Sayunya rasa. Anak kecil ini sudah mengerti erti rindu. 


Jujur, saya sangat rindukan keduanya. Yang besar dengan caranya, yang kecil dengan keletahnya. Mudah mudahan ALLAH mudahkan usaha kami. 

Amin. 

Buta+Pekak+Bisu=CINTA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...