Followers

Monday, 27 October 2014

05:42AM

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

05:42AM.

Cuti berakhir sudah. Dari Rabu. Sampai ke hari Ahad. Ada 5 hari cuti. Dan berakhir sudah hari ni. Sudah kena masuk kerja. Cuti yang penuh dengan aktiviti. Mujur ada yang sudi melayan. Kalau tak, mungkin tak jugak serajin ni. 

Petang lepas balik kerja Selasa tu dah mula gerak dari Penang ke Ipoh. Betapa sibuknya saya minggu ni. Bayangkan hari Selasa ni sahaja, sampai tak sempat nak lunch. Membawa ke petang. Neverending punya sibuk hari tu. Last balik kerja pun dah lewat sikit. Diiringi dengan hujan yang sangat lebat. Sampai rumah betapa letihnya rasa. 

Esoknya. Dah ada di Ipoh. First day cuti. seronok la jugak. Tapi pepagi ada phone calls dari kilang. Ehh. Alamak. Saya lupa nak return call. Aduihhh..! Baru teringat nih.. 

Petang hari pertama, kedua. Aktiviti menyihatkan badan. Hari pertama tu aaduu punya la berat saya rasa. Dengan jarak dia tu, selepas selesai satu saya berhenti. Kemudian next round pun macam tu. 3 round ja petang ni. Aktiviti lain lepas tu. Layan putera kami main bola. Tudiaa. Sampai ke hujung padang hari ni dia kejar bola. Seronok sungguh. Kita angkat pun tak mahu. Nak jugak jalan sendiri. 

Petang hari kedua. Bertiga ja petang ni. Sebab Opah tak larat ikut. Tok plak kerja dah hari ni. Maka nya hanya kami bertiga la petang ni. Untuk saya hari ni makin laju. Boleh biasakan diri dah. Tapi kesian nya dekat baby. Bila saya dah lengkapkan 4 round. Mula hujan rintik. Kemudian membawa ke lebat. Kesian baby tak sempat nak main di playground. Mujur lepas selesai aktivity ummi ajak pergi dekat Mydin sebab Ummi nak beli barang. Terus saya bawa dia ke gelongsor di tingkat atas tu masa menunggu ummi bayar. Senyum tu jangan kira la. Mengekek gelaknya dapat main.

Petang hari ketiga aktiviti batal. Hujan hari ni. Kalau pergi pun mesti tak boleh buat apa. Jadinya jogging di rumah sahaja lah. Kejar putera tersayang main dalam rumah. Alhamdulillah la. Petang ni abang sepupu dia dah balik. Atleast ada la jugak kawan kot kot dia dah bosan main dengan abi. Kikikikiki

Pagi hari keempat. Haa kali ni pagi plak aktiviti kami. Saja ubah angin. Nak jugak perasa jalan pagi pagi kan. Lain pula rasa hari ni. Tegang ja rasa otot kaki pagi ni. Tu pn untuk first 2 round la. The next saya ubah strategi. Bawa anak main puas puas dulu. Kemudian baru sambung lagi yang baki 2. Alhamdulillah. Hari ni tercapai jugak niat bawa dia main to the max. Jadilah kan. Abi lari anak pn dapat main. Cumanya kesian kat Ummi la. Kena layan anak yang aktif sementara Abi dok syok lari. Hihihihihihihi tak apalah ummi. Ni kira macam lari jugak kan. Pecah peluh jugak paa~~~



Saturday, 25 October 2014

Jogging; Dunia VS akhirat

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera. 

Baru selesai berjogging dengan tuan putera kami jap tadi. Empat round. Masa tengah lari terfikir sesuatu. Target empat round tu. Lepas tu jaminan akan tercapai sasaran vs dunia dan akhirat. 

Mula lari tu. Target empat. Satu per satu kita lengkapkan. Lepas tu VS dunia. Perkiraan yang kita buat sendiri. Selagi mana kita fokus, kita beriltizam melakukannya juga terus berusaha. Pasti tercapai. VS akhirat lain pula. Kita rasa kita dah kira tapi adakah kiraan kita ikut mencapai standard perkiraan ALLAH? Kita selalu rasa kita dah buat yang terbaik, tapi adakah yang terbaik kita rasa tu dikira ALLAH? Pernah sekali Rasulullah bersabda dalam tubuh ada satu daging. Baik dia baiklah kita. Akan tetapi kalau sebaliknya? Ini yang saya maksudkan dengan kiraan ALLAH. Kekadang kita dah rasa dah buat. Tapi timbul riak dalam hati. Habis. Apa pun tak ada lagi. 

Point kedua saya. Sasaran kita. Bayangkan ya. Jika sasaran kita, iaitu point permulaan yang mana sepatutnya jadi point akhir kita, bila tiap kali nak dekat ja dengan point tu, ia berubah, Adakah mampu saya menghabiskan sasaran 4 round tu? Ianya seperti never ending journey bukan? Ataupun contoh lain, kita diatas lebuh raya. Sedang mengejar kenderaan yang lajunya 120 km/j sedangkan kita hanya bawa dengan kelajuan 110km/j, mampukah kita mendapatkan dia? Melainkan dia memperlahankan kenderaan, mungkin bisa, tapi andai kita yang makin perlahan, tidakkah jadi semakin jauh? VS dunia. Jika sasaran dunia pun tidak mampu kita capai. Inikan sasaran akhirat yang dikawal Maha Pencipta. 

VS akhirat pula. Bayangkan kita dengan sasaran syurga tu tapi dalam masa sama kita bukan makin mendekati tapi sebenarnya menjauhi. Kenapa? Sebab dosa. Kita tak pernah lekang dari membuat dosa. Pernah tak rasa bila hati semakin mendekati ALLAH, tiap perlakuan bila dikaitkan dengan kuasa ALLAH, hikmah dan nikmatnya, hati mulai sayu, air mata menjurai kenang betapa kita sangat bersyukur dikurniakan peluang untuk kembali ke jalan NYA, tapi apabila tiba tiba TERBUAT dosa, rasa tenang tadi hilang. Dan sememangnya untuk mendapatkan kembali begitu jauh dari kita, hingga entah berapa lama pula kembali mendapat nikmat itu, tapi kerana dosa menghilangkan dia lagi buat masa yang lama.

Doa doa kita yang ALLAH tak makbulkan kerana menjaga kita dari mudarat apa yang kita rasa baik tu. Tapi sebenarnya ianya tidak baik untuk kita. Bayangkan pula sasaran akhirat kita. Dalam kita sibuk berdunia. Hampir kita capai sasaran tu. Kita kekadang bukan nya mendekati tapi menjauhi. Kita berbuat amal. Menambahnya tiap hari dengan sebaik mungkin. Tapi sekali mendekati dosa. Kita ibarat sedang cuba jauhkan diri dari Nya. Apapun ingatlah , selagi belum tiba kiamat, selagi itu masih ada jalan taubat, TAPI perlu ingat juga. Masa kita atas dunia kita pun tak tahu bila akan berhenti, andai tiba saat berhenti yakni mati, apa pun dah tak guna. Start now. Before its too late. Time where we will regret cause never use it wisely while its in our hand. And when dat time come,sorry to say, but there is NO TURNING BACK!!

Abi Uwais
12:00

Friday, 24 October 2014

Abi day Out - teambuilding

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Maaf beberapa hari sunyi tanpa entry. Sedikit sibuk di hari Selasa sebab Rabu mula cuti. Di hari Rabunya pula biasa lah sudah cuti. Ada banyak nak diselesaikan di kampung. Dan Khamisnya. Juga sama ceritanya. Hari ini saya kembali. 

Ohh ya minggu lepas saya ada Teambuilding. Hari Sabtu tu la. Dah dua tahun kerja sini. Tapi dalam tahun kedua baru nak ikut sedangkan tahun lepas ada ja, tapi malas ni ikut. Kali ni pun pergi sebab geng geng dah paksa mengikut. Actually apa mereka kata tu betul juga. Menda pree, layankan ja la. Lagi pun bila lagi kan nak pergi aktiviti macam ni. Silap silap tahun depan dah tak ada lagi. Well, kan ini tahun terakhir saya kerja. 

Sesampai nya kat sana. Macam biasa la. Kena ada group kena ada team cheer suma kan. Yang tak syok 1 la. Saya dan sorang lagi terpisah dengan group kami. Dan baki lagi tiga memang cun dalam satu group. Saya bab kurang bestnya sebab memang niat nak enjoy to the fullest dengan geng saya. Dan seorang lagi pula komen dia tak syok sebab group member dia gatai dan suka raba. Dem setan la manusia tu. Hishhh

Dipendekkan cerita dalam group saya tu ada seorang manager. Makanya masa trainer suruh angkat tangan pilih ketua mesti dah la dia yang dipilih. Suma letak dekat dia kot. Tapi jadi mereng sat bila lepas dia kami pilih boleh plak trainer tu kata, yang kami tunjuk tangan tu orang yang akan memilih ketua. Maka dengan itu terkono kat saya la sebab semua tunjuk dia, dia plak awal awal dah letak kat saya. Aduuuu . Last dah pilih saya. Maka mohon menjawab la kepala otak saya ni. Ng geng tak boleh enjoy. Jadi group jadi mangsa. Team cheer saya, buat satu dewan gelak. Sampai ada seorang tu cakap dekat manager tu, "macam mana la you boleh p ikut idea budak sorang ni". Kihkihkih. Menjawab la dah pilih saya. 

Next aktiviti Heritage Hunt. Saya akui ini memang best. Sampai saya dapat cop kat muka la. Balik ummi tengok muka. Alaaa. Abi terbakaQ. Kihkihkih. 

Heritage Hunt ni adalah aktiviti di mana kami semua perlu menjejak klu klu yang diberikan dalam kertas soalan tu. Dan setiap jawapan haruslah mempunyai gambar semua ahli kumpulan didalamnya (excluded photographer ya). Serious aktiviti ni seronok sangat. Dan alhamdulillah. Pun tak sangka juga group kami telah dinobatkan sebagai naib juara. (Patutnya juara. Kalau saya jadi seorang auditor yang sangat sangat tegas) 

Tak apalah. Seronok tu penting. Bukan senang kan nak seronok macam ni. Tapi kan. Tapi kan. Depa cakap tahun lepas punya lagi rancak. Aktiviti outdoor yang lasak tu. Nak wat camna kan. Walau tu jiwa saya tapi masih saya juga yang bazirkan peluang join aktiviti tu kan? Padan muka. Ehehehe

Buta+Pekak+Bisu=CINTA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...