Followers

Wednesday, 28 January 2015

Satu persatu jalan ku susun

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

beberapa hari dengan projek nampak nya sangat sibuk. tak sempat nak buat banyak menda sewaktu masa lapang ni. Actually bukan sibuk dengan projek sahaja, tapi masa ni la perkara lain lain tu datang. sabarlah wahai hati, seronok juga disibukkan macam ni kan? ha, dah dekat nak masuk February dah, by early of next week bakalan kehilangan dua sahabat baik saya kat kilang ni. keduanya keluar dalam masa yang hampir sama. Keduanya pergi dengan jalan cerah dihadapan mereka, mungkin dengan melihat mereka sedikit membuka mata saya bahawa, masa saya juga akan tiba.

Since masa saya pun bakalan tiba tak berapa lama lagi lepas ini. Saya sememang nya sedang menyusun strategi untuk saya menghadapinya. Dan since plan A saya sudahpun menemui jalan buntu, terpaksa saya wujudkan plan plan lain demi meneruskan cita cita yang dah lama dipendam sejak sekian lama tu. satu persatu sedang saya plan.

Malam ini, ada perjumpaan dengan seorang 'insan hebat' dari Pantai Timur, saya kenal dia melalui FB ja, nampak bagaimana kekadang dia sangat mengispirasikan kerjaya sebagai businessman ni jadi terbuka hati nak ajak dia jumpa since dia datang ke tempat saya ni, alhamdulillah, dia pun tak pernah lupa pada permintaan tu, malah, dia yang awal awal tag saya di FB tu menghebahkan kedatangan nya pada hari ni. Alhamdulillah, bak kata isteri sahabat yang call saya petang tadi, Nadzri pergi la jumpa dia, ambil "energy" dari dia. ya sememangnya itulah plan dari awal sewaktu orang tu cakap nak datang sini.

Sabtu pula, alhamdulillah di beritahu isteri yang sahabat tempat kerja dia free. Jadinya kami bakal meng-awalkan perjumpaan yang sepatutnya dijangka pada awal bulan 2 nanti. Syukur dipermudahkan. haa, ini kes lain pula ni, sebab sama juga macam perjumpaan malam nanti, hanyalah perjumpaan sharing sharing ja. For info, suami kawan isteri ni dia dulu seorang pekerja bank, kemudian melompat dalam agriculture, kemudian, melompat plak kat marketing field, sebelum membuka company sendiri, saya tertarik nak jumpa sebab dia nak share, bagaimana dahulu dia bermula tu semua, bak kata dia, sebelum kamu melompat elok kamu ambil dahulu pengalaman dalam bidang berkenaan, rasa dahulu sepak terajang bidang tu, at least bila satu masa nanti kamu dah tahu apa kesusahan bidang ni. Saya setuju, sebab tu saya sangat excited nak berjumpa ni..


Tuesday, 27 January 2015

Langkah ke depan

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Semalam, rasa dah lama saya simpan rasa nak luah, saya panggil jiran depan saya, group leader untuk group kami kat kilang ni, saya khabarkan, saya bersedia nak ambil projek yang mereka tengah jaga currently. Sebab saya kata saya rasa mereka tengah struggling dengan projek yang mereka jaga. Saya nampak juga mereka begitu sibuk saban hari. Sebenarnya dah lama simpan rasa nak ambil, tapi tak diluahkan pun.

Elok pagi saya beritahu, petang terus buat meeting untuk kami bertiga. Untuk beri kerja, mana syaa nak buat, mana mereka nak buat, maksudnya tak adalah saya ambil semua, tapi bahagi task sorang sedikit, dan bakinya masih engineer yang lama uruskan. Tetapi nampak task yang smpai ke tangan saya tu agak banyak juga. Mula rasa macam wah, tapi fikir balik, tak apalah, kekadang fikir fikir sangat bosan kot duduk tak ada banyak kerja ni.

Hari ni, alhamdulillah,, dalam banyak task yang sampai ke tangan saya, beberapa dah diselesaikan, cuma ada sedikit yang saya perlu hold sekejap, sebab nak kena review part dan juga keluarkan report sbelum saya boleh pass barang yang ada di tangan saya kepada pihak lain untuk meneruskan kerja mereka. Saya plan akan siapkan dalam minggu ni juga perkara ni sebab akan datang, bulan 2 ni kan Chinese new year, saya yakin bakalan melambatkan kerja kami sebab masa tu tool maker akan cuti selalunya, kilang pun shut down, jadi nampak sangat la yang akan ada sedikit delay kalau tak dipercepatkan dari awal.

So far saya rasa bagus, dengan tindakan yang saya ambil ni, mungkin akan susahkan saya dengan menambah workload yang kekadang saya juga rasa tak padan dengan position saya, tapi tak apalah, tak berapa lama dah saya pun, berilah peluang untuk kedua team member saya kurang sedikit sebelum mengundurkan diri kan?

Monday, 26 January 2015

05:50AM

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Salam isnin. 05:50AM. Shahab Perdana.

Hari ni seperti kebiasaan tiap tiap isnin, pasti akan terpacak di sini seawal jam 545 sebab perlu ambil bus awal pulang ke Penang atas urusan kerja. Pagi ni sedikit lambat. 0515 baru jaga. Nak mandi nak siap lagi. Gerak dr rumah jam 0532. Alhamdulillah trafik sgt lancar kecuali beberapa lampu isyarat yang sewel. Since dah sedikit lewat. Tak sempat pn nak kiss kiss si kecil tu lelama.  Btw, selalu kalau dia tidur, tak rasa nak kacau dia pun sebab nanti kalau dia jaga, bahaya ummi drive. Kesian ummi.

Minggu ni. Ahadnya memang best. Pagi hantar Ummi. Lepas tu dalam kereta acara bersuap suap makan kueh dengan anak. Sampai rumah, langsung dah tak mahu kueh tu. Ya lah, nak ajak saya main. Sampai rumah pun dah dekat jam 9, sebab patah balik 2x ke opis Ummi nya. Sebab ada terambil barang. 

Sampai rumah tu kami main sekejap. Lepas tu dalam 930 macam tu saya mandikan dia. Dah mandi siapkan dia. Bagi dia pakai baju pa suma. Lepas tu sambung main sekejap sebelum dia minta susu dan since ambil masa susu nak panas, saya sumbat dulu makan nasi. Habis makan nasi, dah kami dok main tu saya tengok dia dah semacam. Suspek mengantuk la tu. Saya tanya dan dia ok ja siap tunggu bawah buai masa saya cakap jum tidur. Alhamdulillah, dalam 15 min enjut dia dah masuk tidur.


Sebelum dia masuk tidur tu masa dia dok asyik main saya sengaja buka bungkus makanan yang beli tadi. Satu nya sebab saya dah janji nak makan dengan dia bekal tu. Tapi masa saya ajak dia, sebaik dia nampak ada sambal tu, terus buat gaya pedas lepas tu tolak taknak makan. Alhamdulillah bagus juga sebab kalau dia makan karang pedas saya juga yang susah. Masa ni la yang fia dah mula nampak gaya mengantuk tu. Alhamdulillah. Senang ja tidurkan dia tu.

Bila dia dah lena. Apa lagi. Chef lagi saya. Hari ni lauk kari daging. Lama tak buat kari. Gugup plak rasa. Sebab dah tahu kari saya selalunya fail. Bukan fail mana tapinselalunya kari saya cair. Tu yang jadi malas dah nak buat tu. Tapi hari ni alhamdulillah. Jadi lah juga kiranya. 

Masa kari dah nak siap tu la budak tu jaga. Jam 12:05 macam tu tak silap. Saya tengok tengok dah turun dari buai. Saya pergi dekat. Angkat. Peluk cium dia. Macam biasa la. Senyum tu. Senyum tu yang mahal. Saya biar dia terus main. Rupanaya dia nak buang air besar. Agak saya nampak selesai. Saya salin dia. Terus pergi ambil ummi. 

Petang ni bercadang bawa dia ke klinik. Nak ambil ubat yang boleh buang kahak anak. Kesian. Dah 2 minggu rasanya selesema kahak tak hilang hilang. Lama hari ni di klinik. Dalam 2 jam. Anak pun dah mengamuk. Mana tidaknya dia mengantuk. Masa belum selesai jmpa misi lagi dia dah meragam. Kami cepat cepat habiskan. Masa dalam kereta alhamdulillah. Lena jugak anak tu. 

Selepas satu jam lena dia jaga. Petang ni mood tak baik. Saya tak tahu nak buat apa. Bawa pergi playground. Dapat la dalam setengah jam dia main tu. Lepas tu bawa jalan jalan pusing taman, trngok burung la. Balik mandi dan siap. Tunggu maghrib baru keluar balik. Ada nak beli barang ummi tu. 

Ni ha.. Tak reti duduk diam sangat. Kan dah kena. Kkakakakakakaka aproh boy. 

Alhamdulillah la. Dalam dia dok tak diam tu sebenarnya dia sangat behave. Acapkali saya ingatkan dia. Masa dia nak sangat jalan di bawah sambil menolak troli tu. Saya katakan, "yayang, sekarang orang ramai. Bahaya menolak troli ni. Naik dulu ya. Nanti nampak tak bahaya abi lepas yayang ya?"

Alhamdulillah. Msndengar kata. Mudah mudahan sampai bila bila pun macam ni. Amin. 

Buta+Pekak+Bisu=CINTA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...