Followers

Tuesday, 1 May 2012

Cobaan 1 2 3 | Lauk Bertemakan SOS

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada pada yang membaca. 

Apa cerita readers hari ni? Buat apa? Nadh lepak rumah ja la hari ni. Konon ada kawan ajak pergi tengok Avengers, tapi cam tak rajin pula, jauh tu nak keluar. Lepas tu settlekan hantar TV rosak ke kedai dan fasa 2 pindah. Ntah berapa fasa lagi pun Nadh tak sure. Banyak bebenor barangnya dalam bilik tu. Tapi tak apalah, bak kata abg Mie, pelan-pelan la. Sikit-sikit buat, nanti selesai la tu. 

Dah pindah, nak online line plak macam dengan apa tak tahu, malasnya lah. Geram betul. Lappy ni pun agak sawan semenjak tukaQ XP ni. Dia jadi tak boleh macam mana nak cerita tatau. Sakit ati juga. Tapi nak buat macam mana kan? Kerana kerja, ku turutkan. ehhe .Since line meksis yang semakin hari semakin mengecewakan gagal bertindak mengikut kemahuan diri, Nadh pilih untuk tidur ja. 

Bangun-bangun, rasa lapo plak. Abg Mie suruh pergi kedai beli lauk. Tapi Nadh ada plan sendiri. Plan terkejut tergempar. (Boleh plak la mimpi nak buat menda ni. Telur goreng Sos) . Plan mudah sebab nak cepat siap nak cepat makan. Rasanya kalau readers malas cam Nadh , leh la buat. Senang sangat-sangat-sangat.

" Telur Goreng Bersos "

Bahan-Bahan
Telur
Sos cili
Sos Tomato
Sos Tiram
Bawang merah
Bawang putih
Cili giling

Cara-Cara
1. Mula sekali goreng telur tu sebiji demi sebiji.
2. Kemudian, tumiskan bawang. Letakkan sos bertiga tu. Dan kacau sesuka suki. 
Habis tu masukkan telur dan kacau sampai rasa dah masak. Okeh. ciap. 

Lauk kedua petang ni. 
 " Ayam Black Pepper bersama Kentang "

Bahan-Bahan
Ayam
Kentang
Sos Black Pepper
Sayur campur (kacang + carrot + jagung tu)
Sos tiram
Bawang Merah
Bawang Putih
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit kicap (saja tambah sambil ganti garam + kasi kaler)

Pre prepare : Kentang tu, potongkan kecil-kecil  macam kita dok tengok Cheesy Wedges KFC tu, lepas tu panaskan minyak dan masak kentang tu. Ikut cita rasa la. Nadh tak suka garing sangat. Tak caya cuba wat, makan saja pun sedap. (opss mmg jadi macam tu pun, belum masak dah tinggal 3/4 )

Cara-Cara
1. Mula sekali tumiskan bawang sampai naik bau.. Letakkan sos tiram selepas tu.
2. Kemudian masukkan ayam tu. Masak dia sikit sampai agak kecut lepas tu masukkan sayur campur. Lepas tu masukkan sos black pepper.
3. Dah nampak agak masak, masukkan pula kentang kita. 
4. Biarkan dia masak. kalau nak berkuah, tambah la air sikit ye. Letak garam secukup rasa. dan sedikit serbuk lada hitam. 
5. Sedia untuk dihidang.

Selamat Mencuba ye. 


Jadi dengan ini dapatlah disimpulkan bahawa : Menu petang a.k.a tengah hari merangkap makan malam rumah Nadh hari ini bertemakan SOS.

4 comments:

Iffah Afeefah said...

mmg bersos

ape jadi pade blog yu ni

tetibe oren?

padlie said...

Sedapnya Nadh... saya suka kentang tu... :)

aizamia3 said...

ni kalau buat pun anak2 jelah yang makan.. ai tengok je.. ;)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

simple kan.. balik ni leh terai (^__^)

Buta+Pekak+Bisu=CINTA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...